laat jouw energie weer stromen

Verbind met de Wijsheid van jouw Hart, laat jouw Energie stromen en kom in jouw Kracht!
"Herinner wie je werkelijk bent"

Healing Reading Selfhealing Counseling

ook op Afstand of Online
 

en Cranio-Sacraal Ontspanning

Voor: Zingeving - Focus - Zelfkennis - Balans - Energie - Levenslust - Bewustwording - Grenzen

In geval van: Burn-out - Stress - Vermoeidheid - Jezelf kwijt - Intuïtie verbeteren - In contact komen met jouw Gevoel en jouw Kracht - Wie ben je echt?

Planeten en psyche

Regelmatig plaats ik op mijn Telegram kanaal door mij vertaalde informatie over de stand van de planeten en hun invloed vanuit de Amerikaanse website Astrobutterfly.com. Ik vertaal het vrij, zodat het voor een leek ook makkelijk te lezen is en voeg af en toe mijn eigen kennis van de Astrologie in. Onderstaand een recent geplaatst stuk, waarvan de informatie mij interessant leek ook hier op mijn website te plaatsen, omdat het kan helpen inzicht in processen/probelemen te krijgen en die met behulp van dit inzicht op te lossen.

De planeten en hun psychologische betekenis laat de relatie zien tussen de planeten in ons zonnestelsel en onze psyche. Het beslaat de 10 Planeten, de Maansknopen en Cheiron. Volgens dit overzicht bouwen de planeten voort op elkaars uitdrukking van energie, volgens hun individuele afstand tot de Zon.

De persoonlijke planeten

Zon en Maan: Dit zijn de hemellichamen die de energie van onze identiteit presenteren. De Zon is de creatieve, initiërende Yang (mannelijke) identiteit en de Maan de ontvankelijke, manifesterende, Yin (vrouwelijke) identiteit. We zijn allemaal 50% onze Zon en 50% onze Maan. Zon en Maan samen vormen onze identiteit.

Na de Zon en Maan komt Mercurius. Mercurius staat voor hoe we onze identiteit (Zon en Maan) tot uitdrukking brengen en hoe onze interactie met de wereld om ons heen is. Deze interacties zijn geïnternaliseerd via taal en denkprocessen. Mercurius staat voor onze gedachten.

Venus: Na Mercurius komt Venus. Venus staat voor de emotionele waarde die we aan onze Mercurius in- en output geven. Niet alle informatie is even belangrijk. We hoeven ons niet elke conversatie of wat we voor ontbijt hadden te herinneren, maar bepaalde belangrijke dingen zaken wel. Venus laat jou beslissen wat relevant is en wat niet. Venus gaat over jouw gevoelens.

Mars: Dan komt Mars. Als we ons eenmaal bewust zijn van wat voor ons belangrijk is (Venus) kunnen we daarop actie ondernemen om onze emotionele en subjectieve verlangens/wensen te vervullen. B.v.: als we van van aardbeien houden (Venus-wens), kopen we (Mars-actie) die aardbeien. Als we iemand aantrekkelijk vinden (Venus) proberen we in de aandacht van diegene te komen (Mars). Mars staat voor onze acties/daden.

 

De maatschappij planeten Jupiter en Saturnus

Jupiter. Nadat we actie hebben ondernomen (Mars) volgens onze behoeften en wensen (Venus) krijgen we feedback van de gemeenschap (Jupiter). Jupiter staat voor de code van norm en gedrag die geaccepteerd zijn vanuit een gewenst sociaal standpunt.
Binnen onze psyche, wordt Jupiter uitgedrukt door onze overtuigingen (religieus, politiek, etc). Het zijn de normen en codes waarvan we veronderstellen dat ze ons helpen succes in het leven te hebben. Jupiter staat voor onze overtuigingen.

Saturnus: Als we volgens onze Jupiter overtuigingen leven, dan zullen we uiteindelijk onze Saturnus resultaten kunnen oogsten. Als Jupiter, met zijn ongeschreven normen en gedragscodes, de subjectieve expressie is van de maatschappij, dan is Saturnus met zijn regels en voorschriften, de contrete uitdrukking van de maatschappij.
Als we volgens de regels van de maatschappij leven, dan krijgen we een diploma, een baan, een gezin, kopen we een huis. Saturnus staat voor onze resultaten.

Zon/Maan --->   Mercurius ---->    Venus ----->   Mars ----->   Jupiter ----->     Saturnus

Identiteit      > Gedachten      > Gevoelens     > Actie     > Overtuigingen     > Resultaten

Als we naar de planeten door de lens van het begrip Planeten en Psyche kijken, dan zien we hoe de planetaire kwaliteiten op elkaar voortborduren. Dit schema helpt ons te begrijpen waar in ons ontwikkelingsproces het stagneert of fout loopt.

Als we communicatie problemen hebben (Mercurius) komt dat misschien omdat we niet weten wie we zijn (Zon en Maan-identiteit). Als we niet krijgen wat we willen (Mars) komt dat wellicht omdat we niet weten wat we willen/wensen (Venus).

Als we geen baan kunnen krijgen (Saturnus) is dat misschien omdat we geen gezonde overtuigingen of ondersteunende groepen (Jupiter) hebben, die ons de weg kunnen wijzen. Maar het kan zelfs verder terug in de planetaire lijn liggen, namelijk dat we geen actie (Mars) nemen, b.v. het sturen van sollicitatiebrieven. Nog verder terug in de lijn kan het zijn dat het komt omdat we niet weten wat voor baan we zouden willen (Venus) of wellicht doordat we niet weten wat ons nou zo speciaal maakt voor die baan (Zon en Maan-identiteit).

De buitenplaneten Uranus - Neptunus en Pluto

We kunnen Jupiter en Saturnus niet begrijpen als we geen notie hebben van wat Mars en Venus voor ons betekenen. En we kunnen Uranus, Neptunus en Pluto niet begrijpen als we niet eerst snappen wat voor invloed Jupiter en Saturnus op ons hebben.
Terwijl de persoonlijke planeten (Zon, Maan, Mercurius, Venus en Mars) en de maatschappij planeten (Jupiter en Saturnus) bewuste invloeden vertegenwoordigen, die we vrij gemakkelijk in onze psyche kunnen integreren, vertegenwoordigen de buitenplaneten Uranus, Neptunus en Pluto collectieve invloeden die buiten onze bewuste controle vallen.

Uranus, Neptunus en Pluto manifesteren zich als gebeurtenissen en invloeden die ons overkomen. Deze buitenplaneten vertegenwoordigen ook creatieve oplossingen die het universum ons aanreikt als de benadering en handelswijze van de persoonlijke en sociale planeten niet meer werkt.

De buitenplaneten vertegenwoordigen dus het collectieve onderbewuste - de wijsheid van de voorouders - als wel het collectieve bovenbewustzijn, die mogelijkheden die nog niet in de fysieke werkelijkheid gemanifesteerd zijn.

Uranus is de hogere octaaf van Mercurius. Er is een limiet wat we met onze beperkte, menselijke (Mercurius) begrip kunnen vatten. Uranus is het meta-level van Mercurius en vertegenwoordigt intuïtie, onverwachte boodschappen en downloads die van buiten ons mentale besef lijken te komen.

Neptunus is de hogere octaaf van Venus. Waar het bij Venus over persoonlijke liefde gaat, gaat het bij Neptunus over universele liefde. We zullen toegang tot Neptunus krijgen via dromen, kunst of spiritualiteit.

Pluto is de hogere octaaf van Mars. Mars staat voor de persoonlijke actie terwijl Pluto staat voor actie van het collectief. We kunnen er een idee van krijgen als we de aard van de natuur volgen, bijvoorbeeld als we surfen, skiën of motorracen.

De brug-planeten Mars en Cheiron

Twee planeten spelen een speciale rol in het Planeten en Psyche model. Dit zijn Mars en Cheiron.
Mars helpt ons de persoonlijke planeten met de maatschappij planeten te verbinden en Cheiron helpt ons de maatschappij planeten met de buitenplaneten te verbinden. Vanwege hun strategische plaatsing noemen we Mars en Cheiron brug-planeten.

Mars is een brug-planeet omdat het de eerste planeet is die een hele cirkel rond de Zon doet (gezien vanaf de Aarde). Mars is de eerste planeet die losbreekt van de Zon, en ons daardoor helpt voorbij de basisstructuur van ons ego te gaan.
Als we alleen vanuit de Zon, Maan, Mercurius en Venus energie zouden "werken", zouden we in een bubbel leven. Dan zouden we in onze egostructuur gevangen zitten en zouden we moeilijkheden ondervinden in relatie tot andere mensen en/of het begrijpen van andere invalshoeken.
Als we Mars omarmen, als we actie ondernemen, laten we die persoonlijke bubbel uiteenspatten en verbinden we ons met de maatschappij, met dat wat buiten onszelf ligt.

Cheiron is de "missing link" tussen de maatschappij planeten en de buitenplaneten. Zijn rol is om onze heelheid te vinden, zodat we ontvankelijk kunnen worden voor hogere invloeden vanuit de buitenplaneten en onze grootste gift gaan ontdekken.

Planeten en Psyche in de praktijk

We kunnen het Planeten en Psyche model op duizenden manieren gebruiken. Hier wat mogelijkheden:

  • Om de planetaire archetypes op een dieper niveau te begrijpen
  • Om onze psychologische processen beter te begrijpen, dus onszelf
  • Ten behoeve van counseling, om tot de wortel van een probleem te komen
  • Ten behoeve van coaching, om praktische oplossingen aan te reiken

B.v.: als iemand problemen met relateren heeft (Venus), kan de wortel gevonden worden door te kijken naar de planeet die voor Venus staat. Dat is Mercurius. Zeer waarschijnlijk ligt de oorzaak dat het relateren (Venus) niet werkt in negatieve of verouderde mentale modellen (Mercurius). We kunnen onszelf niet uitdrukken of we drukken onszelf niet authentiek (echt) uit. We hebben geen gezonde waarden en weten niet wat we willen (Venus), wat zijn weerslag heeft op onze relaties. Als we niet effectief communiceren (Mercurius) wordt het moeilijk onszelf sympathiek te doen overkomen en andere mensen aan te trekken (Venus).

Terwijl de planeet ervoor wijst op de oorzaak of wortel van het probleem, wijst de planeet erna op de oplossing. De planeet na Venus is Mars.
Terwijl het graven in iemands gedachten en mindset (Mercurius) ons kan helpen het waarom te begrijpen, zal daadwerkelijke actie (Mars) helpen om over het Venus probleem heen te komen door uit te gaan, mensen te gaan ontmoeten, op date te gaan.
Het teken waarin de planeet Venus staat, in welk huis en de aspecten die Venus maakt met andere planeten zal verder aanwijzingen geven over het relatieprofiel en speciale uitdagingen en kansen.

Mijn Telegram kanaal https://t.me/rememberyourself01